Griekenland

Kreta

Kreta (Grieks: Κρήτη, Kriti) is het grootste eiland van Griekenland. De oppervlakte van Kreta bedraagt ruim 8300 vierkante kilometer. Het eiland is 260 kilometer lang en de breedte varieert van 12 kilometer (bij Ierapetra) tot 60 kilometer (tussen Dion en Lithinon). Het eiland heeft een omtrek van ongeveer 1050 km. Er wonen 540.000 mensen op het eiland.
Door de gunstige ligging heeft Kreta, dat ook wel bekend is onder de Venetiaanse benaming Candia, een lange geschiedenis als centrum van de zeehandel. Tussen 1600 en 1400 v.Chr. bereikten de Kretenzers door die ligging een hoog beschavingspeil. Kreta heeft een Middelandse zee klimaat, ‘s nachts koelt het flink af, dan is een lekker warm vest geen overbodige luxe.
De olijfolie en de geitenkaas voor de beroemde feta vormen naast het toerisme de belangrijkste bron van inkomsten.
De Kretenzische flora is van een uitzonderlijke diversiteit: er groeien maar liefst 2170 verschillende soorten planten en bloemen (in heel Griekenland, naar schatting, ruim 6000) en vele daarvan komen alleen op Kreta voor: het Kretenzische zonneroosje, de Kretenzische iris, de Kretenzische pijpbloem, de Kretenzische zwaardlelie en de Diktamo, verwant aan onze majoraan. De meest zeldzame soorten worden in de bergen gevonden. Ook wilde kruiden worden voornamelijk in de bergen gevonden, waarbij salie, marjolein, tijm en dragon het meest gekend zijn. (bron wikipedia)

Ook op Kreta nu een geweldig kindervrij hotel voor een super vakantie zonder kinderen.

Dit 4 sterren AI hotel wordt beoordeeld als uitstekend en is toegankelijk vanaf 18 jaar. Lange broek voor heren bij diner verplicht.